La Poiana – tobuli sūriai iš praeities

Kelių šeimų sūrių gamybos ūkių kooperatyvas „La Poiana“ buvo įkurtas 1982 m. Pagrindinis kooperatyvo tikslas nuo pat pradžių buvo garsinti ilgametę istoriją turinčius Valle Grane slėnio tradicinius sūrius. Ši teritorija yra išmarginta mažais kaimeliais, kurių gyventojams sūrių gaminimas ilgus šimtmečius buvo pagrindinis pragyvenimo šaltinis. Ilgais ir snieguotais žiemos mėnesiais kalnuose gyvenantys žmonės buvo atskirti nuo pasaulio, ir pagrindinis būdas išgyventi buvo sūrių gamyba.

La Poiana kooperatyvo narių sūriai gaminami pagal senovės receptus ir technologijas, pavyzdžiui, sūriai yra brandinami natūraliuose urvuose ir senoviniuose rūsiuose, kurių temperatūrinis režimas yra idealus sūrių brandinimui. Kiti dalykai, užtikrinantys aukščiausią La Poiana sūrių kokybę – didelis dėmesys gyvūnų gerovei bei naudojamo pieno kokybei.

Visi kooperatyvo nariai pasižymi amatininko požiūriu į sūrio gamybą. Sūriai gaminami rankomis, su pagarba tūkstantmetėms tradicijomis ir kokybei. Pagarba tradicijomis, istorijai, savo kraštui yra esminis La Poiana filosofijos aspektas.
La Poiana kooperatyvo nariai yra Apsaugos konsorciumo įkūrėjai. Šis konsorciumas buvo įkurtas siekiant išsaugoti senąsias sūrių gamybos tradicijas, protėvių palikimą ir senąsias gamybos technikas. Toks dėmesys pieno perdirbimo tradicijoms leidžia La Poiana klientams pasiūlyti itin retų sūrių, pavyzdžiui, tradicinį Pjemonto “Testun” sūrį iš avies, ožkos ar karvės pieno, arba “Sola” sūrį, kuris ir šiandien gaminamas lygiai toks pat, kaip ir prieš kelis šimtmečius.

Sola sūris – ant jo plutos matosi mazgo, užrišančio audinį, kuriame spaudžiama varškė, pėdsakai.

Sūrių brandinimas.
Kalnų oras, senoviniai akmeniniai rūsiai, pagarba tradicijoms, papildyti moderniomis technologijomis užtikrina tobulą La Poiana sūrių brandinimo rezultatą. Kiekvienas sūris yra unikalus, jam reikia suteikti galimybę pailsėti ir subręsti kitaip, atsižvelgiant į jo rūšį, dydį, pieną ir formą. Ilgų amžių patirtis ir žinios apie pieną lemia brandinimo laiko, temperatūros, lentynų ir medinių brandinimo formų medienos rūšies parinkimą. La Poiana valdo ir šiuolaikinį sūrių brandinimo centrą su kontroliuojamomis drėgmės ir temperatūros kameromis. Šis centras stebina savo avangardiniu dizainu, tačiau jo viduje akivaizdžiai matomas tradicijų tęstinumas – sūrių ratai brandinami ant medinių lentų. Kiekvienas La Poiana sūris kas savaitę yra apverčiamas rankiniu būdu, kad brandinimas vyktų vienodai kiekvienoje sūrio dalyje. Sūrių brandinimas yra ilgas, bet būtinas darbas siekiant užtikrinti, kad ant jūsų stalų atsidurtų kuo geresnis produktas.

Brangiausi La Poiana sūriai yra brandinami senoviniuose akmeniniuose rūsiuose, esančiuose Cialancia kaime. Pradleves regione esantys Cialancia kaimas yra vienas aukščiausiai kalnuose esančių Italijos kaimų – net 1500 metrų virš jūros lygio. Šiame kaime senoviniai akmeniniai namai tarsi prilimpa prie stačios gatvės. Anksčiau kiekviename iš tų namų buvo arklidė, klonas arba rūsys su „stagere“ – medinėmis lentynomis, ant kurių buvo brandinamas sūris. 

Šiandien Cialancia kaimas yra beveik negyvenamas, tačiau daugumos namų būklė yra labai gera. La Poiana sūriai yra brandinami kai kurių iš tų namų rūsių, nes tik kalnų oras ir senoviniai akmenys gali suteikti sūriams praeities kvapų.

Mūsų įmonė yra oficialus La Poiana kooperatyvo atstovas Baltijos šalyse. Didžiuojamės, kad savo klientams galime pasiūlyti šiuos rankų darbo, praeities dvasia alsuojančius sūrius. 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *